Néhány héttel ezelőtt legkedvesebb kolléganőm, Horváth Mariann írt egy nagyon kedves cikket az eurosport.hu-n, mikor a műkorcsolya Európa-bajnokság közvetítésére készült. A cikk arról szólt, hogy milyen régi álma volt, hogy az unokaöccse/keresztfia versenyét közvetíthesse egyszer. Idén ez megadatott neki, és amikor a cikket olvastam elgondolkodtam.

Nekem vannak-e ilyen álmaim?

Mármint a szakmámban persze. Az én unokaöcsém még csak 9 éves, és egyébként is úgy fest futballra adja a fejét, amit én úgy 20 éve nem közvetítettem és gyanítom, már nem is nagyon fogok.

Igazából akkor jöttem rá, hogy valójában jó fél éve én is az álom projektemen dolgozom, igaz elég nagy titokban. A családomon kívül csak azok tudtak róla, akik ennek az oldalnak a hátterét biztosítják. Egy szerelem-projektről van szó ugyanis, mely picit kényszerből jött létre, ám annál nagyobb örömmel. Ha az Eurosport és úgy általában a magyar sporttévék tele lennének atlétika közvetítéssel, akkor ennek az oldalnak aligha lenne létjogosultsága. De ez nincs így, ezért úgy gondoltunk belevágunk.

Első lendülettel megvásároltuk 17 atlétika verseny közvetítési jogát Magyarországra, és létrehoztuk magát az oldalt, mely atlétika.tv névre hallgat.

Úgy gondolom, a tudás a szakértelem rendelkezésünkre áll, tudunk és szeretünk atlétikát közvetíteni, talán mindenkinél jobban ebben az országban.  A honlapkészítés terén sem vagyunk kezdők, hiszen több mint hét évig szerkesztettük a hosszabbitas.hu-t, ami ma már eurosport.hu névre hallgat. És itt le is kell szögeznünk egy fontos dolgot: bár magán az oldalon és a közvetítéseken az Eurosport stábja fog dolgozni,  az oldal, és legfőképpen annak finanszírozása független az Eurosporttól.

Nem kaptunk és nem kapunk pénzt erre senkitől, a sajátunkat költjük, a saját pénzünket kockáztatjuk, és a piacról szeretnénk megélni.

Hiszünk abban, hogy egy ilyen projekt képes eltartani magát, és az atlétikát szeretik annyian, kíváncsiak rá annyian, talán egyszer áldozni is képesek lesznek rá annyian, hogy  annál a 17 versenynél melyre pillanatnyilag jogunk van, többet fogunk tudni műsorra tűzni akár már az első évben.

Amióta elnyertük a 2023-as atlétika vb rendezési jogát, szentül hiszem, hogy csak akkor tudunk sikeres vb-t rendezni, ha a sportág jelen van az emberek hétköznapjaiban, ha a versenyek nincsenek elrejtve, ha látják őket, ha szembe jön velük.

Én a magam szerény eszközeivel ennyit tudok tenni az ügyért. Nem sok, de talán nem is olyan kevés. Szívesen fogadunk bármilyen ötletet, segítséget, és jelen pillanatban leginkább azt, ha feliratkoztok a Youtube csatornánkra. El kéne érnünk gyorsan az 1000 feliratkozót, hogy mihamarább tovább tudjunk lépni.

A továbblépés konkrétan annyit jelent, hogy még több verseny közvetítési jogát tudjuk megvásárolni.

Szabó Gábor
Főszerkesztő

A versenyek melyeket már biztosan magyar kommentárral hallhattok az idén:

 

  Fedettpálya
Február 3. Silver – Czech Indoor Gala Ostrava
Február 4, Silver – ISTAF Indoor Berlin
Február 12. Silver – Meeting Metz Moselle Athlélor
Február 20. Silver – ISTAF Indoor Düsseldorf
Március 6. Silver – Meeting de Paris
Szabadtér
Május 25. WACT Bronze Meeting – Huelva
Június 4. WACT Bronze Meeting – Andujar
Június 6. WACT Bronze Meeting – Prága
Június 10. WACT Silver Meeting – Samorin
Június 15. WACT Silver Meeting – Marseille
Június 18. WACT Silver Meeting – Madrid
Augusztus 30. WACT Silver Meeting – Rovereto
Szeptember 4. WACT Silver Meeting – ISTAF Berlin
Marathon
Április 10. Rotterdam Marathon
Május 8. Prága Marathon
Június 4. Stockholm Marathon
Október 30. Frankfurt Marathon