A World Athletics ma megállapodott abban, hogy szankciókat vezet be Oroszország és Fehéroroszország tagszövetségei ellen az ukrajnai invázió következményeként. Oroszország és Fehéroroszország minden sportolóját, edzőjét és tisztségviselőjét azonnali hatállyal kizárják a WA valamennyi eseményéről a közeljövőben.

A következő események közé tartozik az 2022-es atlétikai világbajnokság, a belgrádi fedettpályás atlétikai világbajnokság és a gyalogló csapat világbajnokság, amelyek versenyei pénteken (március 4-én) kezdődnek Ománban. A World Athletics megállapodott abban is, hogy a jövő heti (március 9-10.) tervezett ülésén további intézkedéseket, köztük a fehérorosz szövetség felfüggesztését is meg fogja vizsgálni.

Az Orosz Atlétikai Szövetsége (RusAF) már 2015 óta fel van függesztve a doppingvétségek miatt, ezért jelenleg nem jogosult sem atlétikai világversenyek rendezésére, sem csapatok küldésére a nemzetközi bajnokságokra. Az Authorized Neutral Athlete (ANA) eljárás továbbra is érvényben marad, de azok az orosz atléták, akik 2022-re megkapták az ANA státuszt, belátható időn belül nem vehetnek részt az atlétikai világsorozat eseményein.

Ez azt jelenti, hogy minden orosz, ANA vagy fehérorosz atlétának, aki jelenleg akkreditálva van a gyalogló csapat vb-re és a fedettpályás atlétikai világbajnokságra (március 18-20.), akkreditációját visszavonják, a nevezését megtagadják.

Sebastian Coe, az atlétikai világszervezet elnöke a Tanácshoz intézett beszédében elmondta: „A világot elborzasztja, amit Oroszország tett, és amihez Fehéroroszország is hozzájárult. A világ vezetői diplomáciai eszközökkel igyekeztek elkerülni ezt az inváziót, de hiába, mivel Oroszország rendíthetetlenül el akarja foglalni Ukrajnát. A példátlan szankciók, amelyeket a világ országai és iparágai Oroszország és Fehéroroszország ellen hoztak, az egyetlen békés módszernek tűnnek arra, hogy megzavarják és ellehetetlenítsék Oroszország jelenlegi szándékait és helyreállítsák a békét.

„Bárki, aki ismer engem, tudja, hogy a sportolókkal szemben szankciókat kivetni a kormányuk cselekedetei miatt, ellenkezik az elképzeléseimmel. Tiltakoztam az ellen a gyakorlat ellen, hogy a politikusok a sportolókat és a sportot veszik célba, hogy politikai pontokat szerezzenek, miközben más ágazatok folytatják a munkájukat. Ez most más, mivel a kormányok, az üzleti élet és más nemzetközi szervezetek minden ágazatban szankciókat és intézkedéseket hoztak Oroszországgal szemben. A sportnak fel kell lépnie és csatlakoznia kell ezekhez az erőfeszítésekhez, hogy véget vessünk ennek a háborúnak és helyreállítsuk a békét. Ezt nem lehet és nem is szabad kihagynunk.”

Az sportolói bizottság  elnöke, Renaud Lavillenie és Valerie Adams üdvözölte a döntést.

„Szolidárisak vagyunk ukrajnai sportolótársainkkal, versenyzőinkkel és barátainkkal, akiknek sokkal nagyobb kihívásokkal kell szembenézniük, mint az edzések és versenyek megszakítása, hanem az életüket és szeretteik életét féltik” – mondta Lavillenie.

„Bár megértjük ennek a döntésnek a következményeit az oroszországi, fehéroroszországi és az engedélyezett semleges sportolókra nézve, akik talán nem nézik el nemzetük sajnálatos ukrajnai katonai akcióját, mégsem  hagyhatjuk figyelmen kívül azt az üzenetet, amelyet e két nemzet sportolóinak bevonása jelentene ukrajnai és a világ többi részén élő barátainknak”.”

Az Atlétikai Világszövetség szabályainak megfelelően Oroszország és Fehéroroszország tagszövetségei tájékoztatást kaptak a Tanács döntéséről, és joguk van reagálni. Ha szükséges, a Tanács újra összeül, hogy megvizsgálja ezt a választ.