A World Athletics megerősítette, hogy az Orosz Atlétikai Szövetség (RusAF) teljes mértékben kiegyenlítette a vele szemben fennálló összes fizetési kötelezettségét.

„Minden kifizetés megtörtént, beleértve a 2022 első negyedévi kifizetést is” – mondta a World Athletics szóvivője az insidethegames-nek. A szóvivő megerősítette az orosz hivatalos állami hírügynökség, a TASZSZ mai hírét is, miszerint szeptemberre vagy októberre terveznek egy független ellenőrzést, amelynek célja az orosz atlétikában a doppingellenes gyakorlatokban bekövetkezett kulturális változás megállapítása – ami szükséges előzménye a lehetséges visszaállítási időpontokról szóló megbeszéléseknek.

Április 2-án a RusAF megbízott elnöke, Irina Privalova, 400 méteres gátfutás egykori olimpiai bajnoka aki  jelenleg is 60 méteres világcsúcstartó azt mondta, hogy a szervezet átutalt pénzt 2021 negyedik negyedévére, bár ezt a World Athletics csak tegnap erősítette meg.

Március 11-én az atlétikai világszervezet bejelentette, hogy március 18-i határidőt szabott meg az orosz munkacsoport 2021-ben felmerült költségeinek visszafizetésére, amely a RusAF visszaállítására irányuló folyamatos erőfeszítései során merültek fel még 2015 novemberében, az államilag támogatott doppingvétségek leleplezését követően kiszabott eltiltás után.

A munkacsoport elnöke, Rune Andersen ekkor figyelmeztetett:

„A World Athletics világossá tette a RusAF számára, ha ez március 18-ig,  nem történik meg, akkor a World Athleticsnek nem lesz lehetősége arra, hogy továbbra is finanszírozza a visszaállítási folyamatot. Ennek következtében a visszaállítási folyamatot fel kell függeszteni, ami magában foglalja azt is, hogy leállítjuk az Oroszországi Munkacsoport és a nemzetközi szakértők munkáját is. Ez nem csak a RusAF-ra mint szervezetre és a helyreállítás érdekében eddig megtett lépésekre is hatással lesz. Minden munka, minden helyreállítási feltétel ami kidolgozásába került, elveszik.” – tette hozzá.

A RusAF állítólag beleegyezett a határidőbe, de március 17-én kiderült, hogy a március 18-i határidőt rugalmasnak tekintik, tekintettel az orosz bankrendszerben az ukrajnai inváziót követő nyugati szankciókat követő zavarokra.

A RusAF felfüggesztését a kezdeti eltiltás óta több mint 15 alkalommal hosszabbították meg, de Andersen ajánlását, hogy folytassák a helyreállításra irányuló munkát, az Atlétikai Világtanács elfogadta annak ellenére, hogy az ukrajnai invázió nyomán „belátható időre” eltiltották az orosz és fehérorosz sportolókat a nemzetközi versenyzéstől.

A még idén tervezett kulturális ellenőrzéssel kapcsolatban Privalova a TASZSZ-nek elmondta:

„A múlt hét végén kaptunk egy levelet az atlétikai világszervezettől, amelyben válaszoltak a helyreállítás kilátásairól szóló megkeresésünkre. E levél szerint független auditnak kell alávetnünk magunkat, amelyet a tervek szerint szeptember-októberben, a szezon vége után tartanak. Egy független szociológiai tanulmányt végeznek majd különböző fókuszcsoportok részvételével, amelynek meg kell határoznia, hogy milyen mértékben változik a doppingellenes kultúra az orosz atlétikában. A szövetség már megkezdte a munkát ebben az irányban, a Nemzetközi Szövetség azonban még nem tudja megmondani a pontos dátumokat, nem tudja hogy ez pontosan mikor fog megtörténni. Ha jól tudom, a végső döntést az ellenőrzés végeztével kell meghozni, ha őszig nem lesznek komolyabb lyukak a munkánkban. De nem hiszem, hogy lesznek ilyenek.”

Az atlétikai világszövetség szóvivője fenntartotta, hogy a visszaállítási terv technikai szempontjait illetően az orosz munkacsoport úgy véli, hogy a RusAF a mai napig teljesíti ezeket a KPI-ket [kulcsfontosságú teljesítménymutatókat].

A levél a továbbiakban feltérképezte azokat a konkrét területeket, amelyek a stratégiai terv és az operatív ütemterv részét képezik, és amelyeknek meg kell valósulniuk, mielőtt a visszaállításról szóló tárgyalásokra egyáltalán sor kerülhetne. Ezek közé tartozott az értékelés módja és annak bizonyítása, hogy a kulturális változás első szakaszai a sportágban már beágyazódtak.

via. insidethegames


Ha teheted támogasd az atlétika.tv-t, hogy még több versenyt tudjunk közvetíteni, és iratkozz fel youtube csatornánkra. Legközelebb a prágai maratoni közvetítésével jelentkezünk május 8-án délelőtt.