A FIFA és az Atlétikai Világszövetség is felülvizsgálja eddigi politikáját, miután a Nemzetközi Úszószövetség (FINA) úttörő döntést hozott és szigorúan korlátozza a transznemű sportolók részvételét a női versenyeken.  A FINA döntését követően a Nemzetközi Rögbi Ligánál (IRL) további intézkedésig  szintén megtiltotta a transznemű játékosok részvételét a női versenyeken.

A labdarúgás világszervezete, a FIFA megerősítette, hogy felülvizsgálatot végeznek a transznemű játékosok részvételével kapcsolatban.

„A FIFA jelenleg felülvizsgálja a nemek közötti játékjogosultsági szabályait a szakértőkkel és az érdekelt felekkel is konzultálva. Az ügy folyamatban lévő jellege miatt azonban a FIFA nincs abban a helyzetben, hogy a meglévő szabályok javasolt módosításainak konkrétumairól nyilatkozzon. Amennyiben a FIFA-t arra kérik, hogy ellenőrizze egy játékos jogosultságát, mielőtt az új szabályok hatályba lépnének, minden ilyen ügyet eseti alapon fogunk kezelni, figyelembe véve a FIFA egyértelmű elkötelezettségét az emberi jogok tiszteletben tartása mellett”. – mondta egy szóvivő a Reutersnek.

A FIFA hozzátette, hogy orvosi, jogi, tudományos, teljesítmény- és emberi jogi szakértőktől kap iránymutatást, és figyelembe veszi a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) álláspontját.

A női labdarúgás egyik legnagyobb sztárja, Megan Rapinoe, aki a londoni olimpián aranyérmes és az Egyesült Államokkal többszörös világbajnok volt, a Time magazinnak nyilatkozva úgy véli, hogy a FINA döntését követően „kegyetlen” és „gusztustalan”, ha a transznemű nőknek megtiltják az élsportban való versenyzést.

A vita másik oldalán Sebastian Coe, az atlétikai világszervezet elnöke áll, aki márciusban miután, az amerikai transznemű úszó, Lia Thomas sikereket ért el a The Timesnak azt nyilatkozta, hogy szerinte

„a női sport integritása, a női sport jövője is nagyon törékeny, ha ezt az ügyet nem sikerül jól megoldani, „

Thomas lett az első nyíltan transznemű sportoló, aki a NCAA I. divíziójában bajnoki címet szerzett, amikor a Pennsylvaniai Egyetemet képviselve győzött a női 500 yardos gyorsúszásban. A győzelmét követő heves nézeteltérések adták a hátteret a FINA vasárnap Budapesten tartott rendkívüli kongresszusán hozott döntéséhez.

A FINA lépésére reagálva Coe a BBC-nek nyilatkozva üdvözölte a fejleményt, és elmondta, hogy az atlétikai világszövetség az év végéig felülvizsgálja irányelveit.

 „Ennek így kell lennie. Mindig is úgy gondoltuk, hogy a biológia felülírja a nemeket, és továbbra is ennek megfelelően fogjuk felülvizsgálni a szabályainkat. Követni fogjuk a tudományt. Továbbra is tanulmányozzuk, kutatjuk és hozzájárulunk ahhoz az egyre növekvő számú bizonyítékhoz, hogy a tesztoszteron kulcsfontosságú tényező a teljesítményben, és az év végére terveztünk egy megbeszélést a szabályzatunkról a tanácsunkkal”. – mondta a kétszeres olimpiai aranyérmes majd hozzátette: „Ha a kényszerhelyzetben, ha a befogadás és a méltányosság között kell dönteni, mindig a méltányosság oldalára fogunk állni – ez számomra nem tárgyalható”.

A World Athletics szabályai, amelyek a sportolók tesztoszteronszintjét 5 nanomol/literben maximálják egyes női futószámokban, 2019-ben léptek hatályba. A követelmények ahhoz vezettek, hogy a namíbiai Christine Mboma és Beatrice Masilingi kénytelen volt kihagyni a 2020-as tokiói olimpián a női 400 métert, miután egy vizsgálat megállapította, hogy a páros nemi fejlődésbeli eltérésekkel és magas természetes tesztoszteronszintekkel rendelkezik.

Via