Újabb négy világsztárnak, köztük a női 100 méter kétszeres olimpiai bajnokának, a jamaicai Shelly-Ann Fraser-Pryce-nak a nevezését jelentették be csütörtökön az idei, 12. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíj szervezői.

Közleményük szerint az idén 10.67 másodperccel világranglista-vezető Fraser-Pryce mellett a férfi 110 méteres gátfutás világbajnoki címvédője, a tokiói olimpián ezüstérmes amerikai Grant Holloway, a férfi 400 méter tokiói bajnoka, a bahamai Steven Gardiner, valamint a férfi kalapácsvetés ötkarikás aranyérmese, a lengyel Wojciech Nowicki is indul az augusztus 8-án Székesfehérváron sorra kerülő viadalon, mely tavaly a világ 5. legszínvonalasabb egynapos versenye volt.

„Jó látni, hogy örömmel jönnek hozzánk a legnagyobb sztárok is, a Gyulai István Memorial 11 év alatt elérte, hogy ott van a legjobbak a naptárában is” – idézte a közlemény Deutsch Pétert, a szervezőbizottság elnökét, aki szerint a verseny óriási esély a magyar atléták számára, mivel tökéletes felkészülési lehetőséget jelent számukra a jövő évi hazai rendezésű szabadtéri világbajnokságra.

A 35 éves Fraser-Pryce 2008-ban és 2012-ben nyert olimpiai aranyat a klasszikus vágtaszámban, tavaly pedig második lett honfitársa, Elaine Thompson-Herah mögött. Világbajnokságokon négyszer lett első 100-on, legutóbb 2019-ben, azaz ő a szám címvédője. A veterán sprinter idei eredményei alapján viszont kijelenthető, hogy még a korábbiaknál is jobb formában van. Az idei rangsorban az első három eredmény az övé, kétszer futott – egyéni csúcsot jelentő – 10.67 másodpercet, egyszer pedig 10.70-et, így az első számú favoritja a jövő héten kezdődő eugene-i vb-nek.

Holloway 2019-ben a Gyulai Memorialon futotta élete első profi versenyét, majd még abban az évben vb-t nyert, azóta 60 méteren világcsúcsot futott, a tokiói olimpián pedig a második helyen ért célba.

Gardiner az elmúlt években a férfi 400 méter megkerülhetetlen alakjává vált, a 2019-es dohai vb-n és a tavaly nyári játékokon is diadalmaskodott. Székesfehérváron ugyanakkor 200-on áll majd rajthoz, melyen szintén világszínvonalú eredményre képes, egyéni rekordja ugyanis 19.75 másodperc.

A lengyelek kalapácsvető klasszisa, Nowicki évekig kissé honfitársa, Pawel Fajdek árnyékában volt 2018-es Európa-bajnoki címe ellenére, tavaly a japán fővárosban viszont 82,52 méteres eredménnyel aranyérmet nyert, idén pedig 81,58 méterrel övé a világ idei legjobbja.

A 12. Gyulai István Memorial Atlétikai Magyar Nagydíjon a most bejelentett sztárok mellett olyan klasszisok szerepelnek többek között, mint a rúdugrás világcsúcstartója, a svéd Armand Duplantis vagy a férfi súlylökés rekordere, az amerikai Ryan Crouser.

MTI