Csak két magyar versenyző, a kalapácsvető Halász Bence és a hétpróbázó Krizsán Xénia vesz részt az egyesült államokbeli Eugene-ben egy hét múlva kezdődő atlétikai világbajnokságon.

A magyar szövetség (MASZ) honlapján Scheidler Géza sportszakmai igazgató pénteken közölte, nem szoktak ugyanabban az évben világ- és Európa-bajnokságot is rendezni, ráadásul a két esemény időben nagyon közel, egy hónapon belül lesz egymáshoz képest.

„Minden ország szövetségének, így nekünk is el kellett döntenünk, hogy melyik a fontosabb. Mivel a müncheni Európa-bajnokság helyszínében és időpontjában sokkal jobban modellezi azt, ami a 2023-as budapesti vb-n várhat a versenyzőinkre, úgy döntöttünk, nem kockáztatjuk az ottani minél sikeresebb szereplést azzal, hogy ennyire messzire elutazunk” – magyarázta a sportvezető.

Scheidler emlékeztetett, hogy összesen 23 magyar atléta kvalifikált Oregonba. Krizsán és Halász kapcsán elárulta, mindketten a nyolc közé kerülésben bíznak, a hétpróbázó szeretne minél közelebb kerülni a dobogóhoz, amire a kalapácsvetőnek talán még nagyobb esélye van.

A sportszakmai igazgató közölte, szinte biztos, hogy augusztusban a müncheni kontinensviadalon több mint harminc magyar atléta vesz majd részt.

MTI