Akik ott lesznek:

  • Általában a tengerentúli országok indulnak nagy csapattal, mivel a vb után mindössze három héttel rendezik Münchenben az Európa-bajnokságot, és az öreg kontinens atlétáinak jelentős része inkább az Eb-t választotta
  • A legnagyobb csapattal természetesen a házigazda USA képviselteti magát, (151), a csapatban 6 olimpiai bajnokkal (Sydney McLaughlin, Ryan Crouser, Athing Mu, Katie Nageotte and Valerie Allman), de a legnagyobb név a 7-szeres olimpiai bajnok és 18 világbajnoki éremmel rendelkező Allyson Felix, aki ezúttal a 4×400-as vegyesváltóban indul – nyilatkozata szerint utoljára pályára lépve.
  • Jamaicát 66 fő képviseli, minden nagyágyú ott lesz (ez elsősorban a női sprint- és gátszámok képviselőit jelenti (Elaine Thompson-Herah, Shelly-Ann Fraser-Price, Shericka Jackson, valamint a 100 gátas Hansie Parchment). Érdekesség, hogy Nagy Britanniából való átigazolását követően először indulhat Jamaica színeiben Adelle Tracey, akit 800-ra és 1500-ra is beválogattak.
  • A 64 tagú ausztrál csapat két legnagyobb neve a női gerelyhajítás 2019-es világbajnoka, Kelsey-Lee Barber, és a tokiói olimpia magasugró ezüstérmese, Nicola McDermott
  • Szintén 64 tagú lesz a japán küldöttség, akik meglepően sok számban tudják kihasználni mindhárom indulási lehetőséget, sőt 20 km-en négyen is ott lehetnek a rajtnál, mivel a vb címvédő Toshikazu Yamanishi is indul. Érdekesség, hogy a női 4×400 kivételével minden váltóban indulhatnak.
  • Kanada 54 atlétája közül a legnagyobb név Andre De Grasse, aki Tokióban arany,- ezüst- és bronzérmet is nyert (200,100, 4×100), és Oregonban is triplázásra készül –annak ellenére, hogy az elmúlt hónapban súlyosan COVID-os volt.
  • A lengyel atlétika erősségét ismerve meglepő, hogy csapatuk mindössze 5 fős, igaz köztük van a kalapácsvető a négyszeres világbajnok Pawel Fajdek és Tokió aranyérmese, Wojciech Nowicki, valamint az 50 km-es olimpiai bajnok Dawid Tomala. Szintén csak öten képviselik Észtországot, köztük három tízpróbázó. Ugyanilyen „egyoldalúnak” mondható a szlovák csapat, ahol az 5 versenyzőből négy gyalogló. Valószínűleg az egyik legkisebb csapat a magyaroké, ahol csak a hétpróbázó Krizsán Xénia és a kalapácsvető Halász Bence indul – utóbbi akár éremeséllyel.

És akik nem lesznek ott:

  • Akik a nagyon közeli Európa-bajnokság miatt döntöttek München mellett
  • a sérültek: 2017 gerelyhajító világbajnoka, a német Johannes Vettel, az ugyanebben az évben világbajnok rúdugró amerikai Sam Kendricks, az olimpiai ezüstérmes 110 méteres gátfutó spanyol Orlando Ortega (és még sokan mások). Majdnem biztosan ide sorolható a 400 gát világcsúcstartója Karsten Warholm, aki ugyan még reménykedik, de valószínűleg nem jön rendbe a sérülése. Ugyanígy kétséges a hollandok olimpiai, – világ-és Európa bajnokának, Sifan Hassan-nak az indulása.
  • És akik, egész különleges okok miatt nem indulhatnak: a legnagyobb név a háromszoros lengyel olimpiai bajnok Anita Wlodarczik, aki autójának elrablóját próbálta „sprintfutással” elfogni, de combizomszakadás és műtét lett a vége. A jamaicai válogatóversenyen megnyerte a 200 m-t, mégsem indulhat az amerikai születésű Andrew Hudson, mivel a kötelező egy éves „nemzetváltási” idő csak július 28-án jár le – addig pedig már megrendezik a szám előfutamait. A hármasugrás világcsúcstartója, a venezuelai Yulimar Rajos távolugrásban is kvalifikálta magát, de a megengedettnél 5 milliméterrel vastagabb talpú cipőben, így érvénytelen az eredménye. Női x100-on kvalifikálta magát a nigériai váltó, de mégsem indulhat, mert időközben kiderült, hogy addigra már dopping miatt eltiltott Okagbare is a csapatban volt. Adel Mechaal Európa-bajnoki spanyol érmes futónak pozitív lett a Covid tesztje, így az akadályfutást már nem éri el (az 5000-ben még reménykedik). Szintén spanyol hiányzó lesz az olimpiai bronzérmes hármasugró, Ana Peleteira, aki gyereket vár. Nem lesz ott Oregonban a kubai olimpiai ezüstérmes távolugró, Manuel Echeveira is, aki országot szeretne váltani, nem edz – állítólag mostanában énekel (mindössze 24 évesen). Vannak kínai rúdugrók, akik „adminisztratív” okok miatt nem lehetnek ott, egy Szaúd-arábiai futó pedig azért nem kapott vízumot, mert az amerikai hatóságok attól félnek, hogy ott marad, és menekültstátuszt kér.