A perui Kimberly García León megnyerte a női 35 kilométeres gyaloglást a eugene-i szabadtéri atlétikai világbajnokságon.
A perui atléta a 20 kilométeren szerzett aranyérmét követően pénteken is magabiztos versenyzéssel bizonyult a legjobbnak. Mögötte a lengyel Katarzyna Zdzieblo lett a második, míg a kínai Sencsie Csie-jang a harmadik, miként a rövidebb távon.
A hőmérséklet miatt a mezőny már helyi idő szerint 6:15 órakor elrajtolt, és García León azonnal kezdeményezőleg lépett fel, tempóját egyedül Zdzieblo tudta tartani. Körülbelül féltávig felváltva vezettek, majd a dél-amerikai meglépett, és a lengyel rivális hiába próbált hajrázni, nem jelentett komoly veszélyt.
A győztes perui gyalogló 2:39:16 óra alatt ért célba, és több mint négy perccel javította meg egyéni rekordját, illetve a világ harmadik legjobb eredménye ezen a távon.
García León kiemelte: mindig arról álmodott, hogy történelmet ír egy olyan sportágban, amely iránt szenvedélyesen elkötelezett, és amelyben ötéves kora óta edz. Hozzátette, a 20 kilométeres győzelmét követően – amely egy héttel ezelőtt a vb első versenyszáma volt – próbált megfelelően hidratálni és étkezni, hogy ezzel is felkészítse magát a hosszabb távra.
„Az volt a taktikám, hogy húsz kilométerig egyenletes tempóban haladok, majd fokozatosan gyorsítok. Sikerült így tennem” – nyilatkozta a 28 éves atléta.
A női 35 km-es gyaloglás először szerepelt a vb programjában, miként a férfiaknál is, és az 50 km-es szám helyett rendezik meg.
Eredmények:
női 35 km gyaloglás, világbajnok:

Kimberly García León (Peru) 2:39:16 óra
2. Katarzyna Zdzieblo (Lengyelország) 2:40:03
3. Sencsie Csie-jang (Kína) 2:40:37