A hétpróbázó Krizsán Xénia a 100 méter gát után magasugrásban jobban teljesített a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n, szerdán. Rajta kívül sajnos mindkét magyar diszkoszvető, Huszák János és Szikszai Róbert a selejtezőben búcsúzott, ahogyan nem sikerült a tovbábbjutás a fiatal Molnár Jankának 400 méteres gátfutásban sem, élete első felnőtt világversenyén.

 

Az MTK Budapest versenyzője az 1,62 méteres magasságon beszállt, ezt és a 1,65-öt is elsőre vitte. Az 1,68-on másodikra, az 1,71-en pedig harmadikra jutott túl. Következett elsőre az 1,74, majd az 1,77, amelyhez megint három ugrásra volt szüksége. Az 1,80 nem sikerült, de csoportjában, amelyben a gyengébb ugrók szerepeltek, ezen a magasságon csak egy riválisa jutott túl.

„Rengeteget jelent nekem ez a magasság. Sokat küszködtem az olimpiai sérülésemmel, úgyhogy rettentően örülök, hogy ez sikerült. Sokra sikeredett az ugrások száma ebben a versenyszámban, megküzdöttem ezért az eredményért. A gáttal nem vagyok elégedett, a magassal azonban igen. Egyszer ez megy jól, egyszer az, remélem, a folytatásban több fog jól menni” – értékelt az MTI-nek Krizsán.

A másik csoportban a kétszeres olimpiai és kétszeres világbajnok belga Nafissatou Thiam 1,98 métert teljesített, ami a hétpróbázóknál Európa-bajnoki csúcs.

Krizsán összesítésben egy helyet javított, 1952 ponttal a 12. helyen várhatja a folytatást.

 

Mindkét magyar diszkoszvető, Huszák János és Szikszai Róbert a selejtezőben búcsúzott szerdán a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n.

A 2015-ben U23-as Eb-bronzérmes Szikszai 61,29 méterrel kezdett – idei legjobbja 64,19 méter -, a második dobása pedig három centivel volt nagyobb. Harmadikra rontott, de így is negyedik lett a csoportjában, amelyben a 66 méteres szintet csak a világbajnok szlovén Kristjan Ceh dobta túl.

„Nem dobáltunk nagyokat, hátszelünk van, de kavarog néha a szél. A harmadik dobással nem vagyok elégedett, de az első kettő 61 fölött volt, néhány centi különbséggel. Ha még egy métert rá tudtam volna tenni, akkor nem lenne izgulnivalóm a második csoport előtt” – mondta az MTI-nek a 27 éves nehézatléta.

A B csoportból viszont kilencen is jobb eredményt értek el Szikszainál, így kiszorult a 12-es döntőből és 13. lett.

A 30 esztendős Huszák János 60 méter alatt maradt: 59,18 után 59,99 következett, harmadik kísérlete pedig érvénytelen volt. Összesítésben a 20. helyen végzett.

„Július 26-án kezdtem a szezont, mert március közepén megsérültem és utána több sérülés is hátráltatott. Tavalyról megvolt a szintem az Eb-re, ezért próbáltam összedrótozni magam, hogy el tudjak itt indulni. A múlt héten, a Gyulai Memorialon jól dobtam, az az eredmény most is elég lett volna. A mai teljesítményemről nem igazán tudok mit mondani.” – nyilatkozott Huszák.

 

Molnár Janka futamában a hatodik helyen ért célba, és nem jutott be az elődöntőbe női 400 méter gáton a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n.

A 21 éves magyar versenyző a harmadik, utolsó előfutamban állt rajthoz, s az azt megelőző két futás alapján egyértelműnek tűnt, hogy 57 másodpercen belüli eredmény kell a továbbjutáshoz, ami az idén már 56.04-et is teljesítő Molnártól reálisnak tűnt.

A magyar gátas a rajt után jó tempóban futott, váltott lábbal, gond nélkül vette a gátakat, s a célegyenesre fordulva a negyedik-ötödik helyen haladt. Az utolsó előtti gát előtt aztán ritmust váltott, és megindult előre, ám nem jött ki jól a lépés, le kellett lassítania, így visszaesett, s végül a hatodik helyen ért célba 57.38 másodperces eredménnyel.

„Nagyon nem jött ki a ritmus a végén, de majdnem végig rossz volt. Figyeltem rá, hogy azt csináljam, amit az edzőm kért tőlem, nem tudom, sikerült-e. Nagyon elfáradtam, már a hat-hetedik gátnál, nem tudom, ez miért történt. Múlt héten a Gyulai Memorial ennél sokkal könnyebben ment, érzésre is jobb volt. Nem tudom, miért sikerült ez ennyire nehézkesre.” – nyilatkozott az MTI-nek az élete első felnőtt világversenyén szereplő futó, aki hozzátette: magabiztosan ment be az arénába, mert tudta, hogy jó formában van és nagyon sajnálja, hogy az az eredmény, ami már tavaly óta benne van, ezúttal sem jött ki belőle.

Az elődöntőbe a futamok első három-három helyezettje és a három legjobb időt elérő került. Molnár Janka összesítésben a 19. helyen végzett.

A szerda esti programban a hétpróbázó Krizsán Xénián kívül Szűcs Valdó a 110 m gát elődöntőjében lesz érdekelt, Gyurátz Réka pedig a női kalapácsvetés döntőjében.

 

MTI