Szilágyi Réka bejutott a női gerelyhajítás fináléjába, Huller Dániel pedig 800 méteren az elődöntőbe a müncheni multisport Európa-bajnokság keretében zajló atlétikai Eb-n csütörtökön.

 

Szilágyi Réka 53,54 méterrel kezdett, majd 57,40-re javított, amellyel a 12., azaz utolsó helyen került be a szombati döntőbe. Harmadik kísérlete érvénytelen volt. A 2015-ös ifjúsági világbajnokságon negyedik Szilágyi ott volt a tokiói ötkarikás játékokon, ahol a selejtezőben búcsúzott. Ezúttal egyetlen centivel előzte meg az ukrán Hanna Hackót a 12. helyen. A 61 méteres selejtezős szintet csak ketten dobták túl.

Szilágyi Réka az M4 Sporton úgy fogalmazott, hogy nagyon izgalmas volt a selejtező vége.

„A döntőben még jobbat szeretnék magamból kihozni” – tette hozzá, jelezve, tudja, min kell javítania.

Férfi 800 méteren Huller Dániel képviselte a magyar színeket, aki 110 m gáton kezdte pályafutását, majd 2018-ban 400 m gáton szerzett aranyérmet a győri U18-as Eb-n. Idén viszont azzal hívta fel magára a figyelmet, hogy a kétkörös távon júliusban 1:45.53 perces U23-as országos csúcsot futott.

A 21 éves dunakeszi atléta bátran versenyzett, végig próbált az elsőkkel menni, de a hajrában nem bírta az iramot és hatodikként ért célba 1:47.19 perccel. Ugyanakkor ez az idő továbbjutást ért, mivel futamonként az első három és a további négy leggyorsabb került az elődöntőbe, Hulleré pedig a hatodik legjobb idő volt összesítésben a 31 induló közül.

Huller az M4 Sporton elmondta, egy kezén meg tudja számolni, hány 800 méteres versenyen indult eddig, de ebben a számban szeretne ott lenni a jövő évi budapesti világbajnokságon. Az Eb-n az elődöntőre pénteken kerül sor.

A hétpróbázó Krizsán Xénia a kilencedik helyről várhatta a második napot. A távolugrás különösen fontos volt számára, mivel ebben a számban nem akadt érvényes kísérlete az eugene-i világbajnokságon, és akkor nem folytatta a versenyt. Most elsőre 6,15 métert ért el (896 pont), amivel második lett csoportjában, másik két ugrása viszont érvénytelen volt. Mivel a harmadiknál kétségek merültek fel, hogy belépett-e, formabontó módon kapott még egy lehetőséget. Úgy tűnt, sikerült javítania, de a versenybírók hosszas tanakodás után ezúttal is úgy ítélték meg, hogy érvénytelen a kísérlet. Összesítésben Krizsán a nyolcadik helyre lépett előre 4554 ponttal.

Vindics-Tóth Lili Anna 3000 méter akadályon sokáig az élmezőny végén helyezkedett, aztán ahogy fokozódott a tempó, kezdett leszakadni, láthatólag éreztette hatását, hogy idén sérülések miatt kevés versenyen indult. Végül a 13. helyen ért célba, 10:08.18 perces idei legjobbjával. Futamonként az első öt mellett a további öt legjobb idővel rendelkező versenyző folytathatja a döntőben, így búcsúzott a tokiói olimpián is szerepelt 23 éves futó.

Női 800 méteren Bartha-Kéri Bianka előbb a mezőny végén helyezkedett, a második körre viszont az élre állt és egészen a célegyenesig továbbjutó helyen futott. Ekkor többen lehajrázták és 2:02.99 perccel ötödikként ért célba. Összesítésben a 14. idő volt az övé, de két hellyel lemaradt az elődöntőröl és kiesett.

A csütörtök délelőtti programban a magyarok közül még férfi 200 méteren Máté Tamás érdekelt, valamint Krizsán Xénia hétpróbában a gerelyhajítással folytatja.

 

MTI