Kozák Luca 12.69 másodperces országos csúcsbeállítással ezüstérmet nyert 100 méter gáton vasárnap este a müncheni multisport Eb keretében zajló atlétikai Európa-bajnokság zárónapján.

A debreceni sprinter csak vasárnap kezdte meg szereplését, mivel kiemeltként a szombati előfutamban nem kellett rajthoz állnia. A vasárnapi program nyitányán aztán az elődöntőben nagyszerű futással 12.69-re javította saját országos rekordját, és a második helyen, magabiztosan került a döntőbe.

Kozák elődöntős formája biztató volt a fináléra, melyben ugyanakkor az elődöntőben őt legyőző lengyel Pia Skrzyszowska mellett a holland Nadine Visser és az európai ranglistavezető brit Cindy Sember is esélyesebb volt nála.

A döntőben Kozák ismét jól rajtolt, és végig kiváló ritmusban futott, a legnagyobb riválisok közül pedig csak Skrzyszowskát nem tudta maga mögött tartani, aki 12.53 másodperces eredménnyel nyert, Kozák pedig ismét 12.69-cel ért célba a második helyen. A harmadik a 200 méteren arany-, 100-on ezüstérmes Mujinga Kambundji testvére, a svájci Ditaji Kambundji lett, s nagy meglepetésre Visser és Sember is lemaradt a dobogóról.

Kozák Luca Fotó: AFP

A 26 éves Kozák karrierje eddigi legnagyobb sikerét aratta, magyar atléta először futott döntőt 100 méter gáton világversenyen.

„Az első futást jobbnak éreztem, a döntőben szoros volt a vége, a második-harmadik-negyedik-ötödik helyen sokan voltunk. Az elődöntőben és a döntőben is jó jött, hogy Pia (Skrzyszowska) mellett futok, mert ő nagyon jó gátas, nagyon jó ritmust fut és az volt a célom, hogy ne maradjak le tőle” – nyilatkozott a vegyes zónában Kozák Luca. – „A táv második fele nekem mindig jobban sikerül, ott mindig tudok még rátenni. A döntőben kicsit elvitt a verseny, de nem baj, mert kétszer ugyanazt az időt megfutni szerintem nagyon jó teljesítmény. Úgy érzem, hogy már ma bennem volt a 12.65, és még nincs vége a szezonnak, még van pár verseny, bízom benne, hogy tudok még javulni néhány századot. El nem tudom mondani, hogy mennyit jelent ez az ezüstérem a jövőre nézve!”

Kozák második helye révén három éremmel zárta a magyar atlétacsapat az Eb-t. Halász Bence ugyancsak ezüstöt nyert kalapácsvetésben, míg Madarász Viktória bronzot szerzett 35 kilométeres gyaloglásban.

Eredmények:

női 100 m gát, Európa-bajnok:

—————————–

Pia Skrzyszowska (Lengyelország) 12.53 másodperc

2. KOZÁK LUCA 12.69

3. Ditaji Kambundji (Svájc) 12.74

A 100 m gát döntőjének befutója Fotó: AFP

 

A zárónapi hét döntőből kettőt, a férfi gerelyhajítást és a női 4×100 méteres váltót a hazai atléták nyerték meg a müncheni multisport Európa-bajnokságon.

A gerelyhajítóknál Julian Weber szoros küzdelemben, mindössze 38 centivel előzte meg a cseh Jakub Vadleijchet, a női sprintváltó ugyanakkor simán győzött, igaz, a staféta helyzetét nagyban megkönnyítette, hogy a brit és a francia csapat az első váltást elrontotta és kiesett.

A sikerrel Gina Lückenkemper az egyéni verseny után a váltóval is a dobogó tetejére állhatott.

A férfi váltóknál az olimpiai bajnok olasz négyes elődöntős búcsúja után a döntőben nem volt dráma, és a papírforma érvényesült: a brit kvartett könnyedén nyert, ráadásul 37.67 másodperces bajnoki csúccsal. A briteknél Zharnel Hughes duplázott. Ő a 200-at nyerte meg egyéniben, ugyanakkor ő három éremmel zárt, mivel 100-on ezüstérmet nyert.

Pia Skrzyszowska vasárnap alig félórán belül nyert két medált, miután a 100 gáton aratott diadalát követően a lengyel vágtaváltóval ezüstöt szerzett.

Magyar szempontból a gát volt a nap csúcspontja, amin Kozák Luca a lengyel mögött a második helyen – 12.69 másodperces országos csúccsal – ért célba, s ezzel megszerezte a magyar csapat harmadik érmét (2 ezüst, 1 bronz).

Eredmények:

férfi 800 m, Európa-bajnok:

—————————

Mariano Garcia (Spanyolország) 1:44.86 perc

2. Jake Wightman (Nagy-Britannia) 1:44.91

3. Mark English (Írország) 1:45.19

 

férfi 10 000 m, Európa-bajnok:

——————————

Yemaneberhan Crippa (Olaszország) 27:46.13 perc

2. Zerei Kbrom Mezngi (Norvégia) 27:46.94

3. Yann Schrub (Franciaország) 27:47.13

 

férfi 4×100 m, Európa-bajnok:

—————————–

Nagy-Britannia (Jeremiah Azu, Zharnel Hughes, Jona Efoloko, Nethaneel Mitchell-Blake) 37.67 másodperc

2. Franciaország (Méba Zeze, Pablo Mateo, Ryan Zeze, Jimmy Vicaut) 37.94

3. Lengyelország (Adrian Brzezinski, Przemyslaw Alowikowski, Patryk Wykrota) 38.15

 

férfi gerelyhajítás, Európa-bajnok:

———————————–

Julian Weber (Németország) 87,66 méter

2. Jakub Vadlejch (Csehország) 87,28

3. Lassi Etelätalo (Finnország) 86,44

 

női 4×100 m, Európa-bajnok:

—————————

Németország (Alexandra Burghardt, Lisa Mayer, Gina Lückenkemper, Rebekka Haase) 42.34 mp

2. Lengyelország (Pia Skrzyszowska, Anna Kielbasinska, Marika Popowicz-Drapala, Ewa Swoboda) 42.61

3. Olaszország (Zaynab Dosso, Dalia Kaddari, Anna Bongiorni, Alessia Pavese) 42.84

 

női magasugrás, Európa-bajnok:

——————————

Jaroszlava Mahucsih (Ukrajna) 1,95 méter

2. Marija Vukovic (Montenegró) 1,95

3. Angelina Topic (Szerbia) 1,93

 

MTI