Németh Zsolt, a szombathelyi DOBÓ SE vezetőedzője immár a harmadik éve várja, hogy a hétszeres magyar bajnok Gyurátz Réka egyéni csúcsát legkevesebb 75 centiméterrel megjavítva országos rekordot dönt a női kalapácsvetésben.

A feladat tavaly október óta nem csupán sportszakmai jellegű, hanem családon belüli rendezésre váró ügy is, ugyanis tavaly októberben Réka örök hűséget esküdött az edzőjének, a „Dobópápa” Németh Pál kisebbik fiának. Az „adósságtörlesztés” úgy lenne bravúrral felérő teljesítmény, hogy ha a 26 esztendős szombathelyi büszkeség Orbán Éva 13 évvel ezelőtt felállított 73.44 méteres magyar csúcsának megdöntése mellett a jövő évi budapesti világbajnokságon a döntőbe jutna. Ahogy azt tette idén a müncheni Európa-bajnokságon is, ahol a hetedik helyet érdemelte ki.

„Az a rengeteg munka, amit az évek során a felkészülésembe fektettem, megszolgálhatott volna egy országos csúccsal is, ezért megfejthetetlen kérdés a számomra, hogy miért nem tudok a magyar örökrangsorban az élre állni” -nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Gyurátz Réka, aki a férjében nem csupán egy kiváló mesteredzőt, hanem világbajnoki ezüstérmes kalapácsvetőt is tisztelhet.

Gyurátz Réka és Németh Zsolt Tokióban

Mesterötösre készül Budapesten a 37 éves világcsúcstartó

Az idei világbajnokságon, amelynek az Oregon-állambeli Eugene adott otthont, hármas tengerentúli, pontosabban észak-amerikai győzelem született. Az aranyérmet az amerikai Brooke Andersen vehette át 78.96 méteres teljesítménnyel, az ezüstöt a 75.52-t dobó kanadai Camryn Rogers, a bronzot pedig a hazai pályán versenyző Janee Kassanavoid, akinek a legjobbja 74.86 volt. Magyar vetélytársuk szerint egészen más lett volna a sorrend, hogy ha a szuperfavorit lengyel Anita Wlodarczyk is ott lehet a döntősök mezőnyében. A 37 esztendős világcsúcstartónak, aki azért is a női kalapácsvetés legendája, mert „zsinórban’” három olimpiát nyert meg, miközben 4-4 világ- és Európa-bajnoki aranyérmet is begyűjtött, azért kellett távol maradnia a Eugene-i „rangadóról”, mert a kocsiját elkötni igyekvő tolvaj elfogása közben súlyos izomsérülést szenvedett, ezért műteni is kellett.

„Anita visszatérése a budapesti világbajnokság fénypontjának számítana, hát még hogy ha az ötödik aranyérmével is parádézna – folytatta Gyurátz Réka, aki a szakedzői diplomájának átvétele után kétszeresen is bennfentesnek számít a dobóatléták társaságában. – Ha a lengyel atlétika büszkesége még sem tudna Budapesten dobókörbe állni, a férjemmel ebben is egyetértve kanadai győzelmet sejtek, noha az idei ezüstérmes Rogers még csak 23 esztendős. Ne tűnjön nagyképűségnek, de véleményem szerint sem ő, sem a két amerikai nem úgy dobott, amivel elnyerte volna a tetszésünket, de Németh Pali bácsi nagy igazságát idézve mindig az a jó technika, amivel nyerni lehet.”

Gyurátz Réka Fotó: AFP

Ciprusi paradicsom

A ráhangolás már hetekkel ezelőtt megkezdődött, de a magyar atlétika élvonalának magját alkotó szombathelyi dobók ezen a héten – a budapesti világbajnokság rajtja előtt 261 nappal – váltanak át az erőgyűjtés és a technikai fejlesztés lehető legnehezebb időszakának fokozatára.

„Tisztában vagyok azzal, hogy a nyelvünk is ki fog lógni egy-egy kőkemény edzés után, de számomra a ciprusi edzőtáborok mindig is élvezetesek voltak. Nem csak azért, mert meglátszott az eredményeimen a hatásuk, hanem a kitűnő feltételek miatt is. Ráadásul olyan fetasajtot és tzatzikisalátát, mint amit az ottani kantinban szolgálnak fel, sehol másutt nem ettem, imádom is a szakácsaikat.”

Visszakanyarodva a szakmai témákhoz, Gyurátz Réka nem tesz le arról, hogy a következő szezont magyar rekorderként zárja, ami egy lélektani küszöb átlépését is jelentené.

„Kapaszkodó és motiválóerő a számomra, hogy a müncheni Európa-bajnokságon bekerültem a legjobb nyolc közé, de az is, hogy az olimpián és a világbajnokságon 70-71 méteres eredménnyel döntőbe lehetett jutni, én pedig már három éve 72 fölött járok. Ha egészen biztosra akarok menni, akkor rá kell mennem a csúcsjavításra is, mert a budapesti világbajnokságon az amerikaiakkal, a kanadaiakkal és a kínaiakkal lényegesen erősebb lesz a mezőny, mint az Európa-bajnokságon. Igazán szép lenne, ha a 2013-as ifjúsági világbajnoki győzelmem 10. évfordulóját egy maradandóan értékes eredménnyel tudnám megünnepelni” -. mondta befejezésül az „adósságától” szabadulni igyekvő Gyurátz Réka.

 

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Fotók: Gyurátz Réka gyűjteményéből, AFP