Nem ujjong az isztambuli fedettpályás Európa-bajnokságon elért hatodik helye után Márton Anita, de a magyar atlétika első és eddig egyedüli világbajnokának a döntőbe jutás és az idei legjobb eredményének megjavítása is elegendő erőt ad ahhoz, hogy a tőle szokásos elszántsággal folytassa a felkészülését az augusztusi budapesti világbajnokságra.

 

Eperjesi László, a mestere, akinél a súlylökőnő már sportpályafutása elején „kikötött”, úgy gondolja, hogy a tavaly a Eugene-i világbajnokságról és a müncheni Európa-bajnokságról is lemaradt, ezért a női súlylökők elit társaságából átmenetileg kiszorult versenyzője lélektani küszöböt lépett át Isztambulban, ami mindkettőjük hitét megerősítette. A 64 éves mesteredző és a Rioban olimpiai bronzérmes atlétanő hétfőn reggel érkezett vissza Törökországból, még rövidebb szabadságra se mennek, közös munkájukat ugyanis kedd reggeltől már folytatni fogják.

 

Búcsú vagy ráadás?

„Az élsportolók a megmondhatói annak, hogy mit élnek át akkor, amikor a legnagyobb nemzetközi versenyeket nélkülük rendezik meg, és milyen a lélektani hatása annak, ha csak tölthetik a puskájukat, de azt nem süthetik el – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Eperjesi László, aki a következő mondatával már egy nagy közös titkukra is fényt derített. – Alaposan átgondoltuk a dolgot, ezért most Anita nevében is kijelenthetem, hogy az augusztusi budapesti világbajnokság mindkettőnk számára vízválasztó esemény lesz. A mércét szándékosan állítjuk magasra, amikor Anita pályafutásának folytatását az éremszerzéshez kötjük. Ha nem sikerül hazai  pályán egy dobogós helyet elcsípni, itt a történet vége, a párizsi olimpiának számunka már nincs hívó szava. Ami viszont az addigiakat illeti, mostantól augusztusig minden a munkáról, a küzdelemről és a lemondásokról fog szólni, hogy inkább mehessünk tovább, mint sem hogy éppen egy hazai csúcsesemény eredményéből kelljen a végső tanulságot levonnunk” – fogalmazott a mester, mondhatni tiszta vizet öntve a pohárba.

 

A zentai származású Eperjesi László, akit 2021 tavaszán  egy sportpályán történt „üzemi baleset” igen nehéz helyzetbe hozott, azt sem titkolja, hogy a jó világbajnoki szerepléshez legalább 3-4 rangos nemzetközi versenyen kell Anitának elővizsgáznia, és jó eredményekkel motiválnia önmagát.

„Legközelebb, de úgy is mondhatom, hogy szokás szerint, idén is Montenegróban folytatjuk a felkészülésünket, és bár lépésről-lépesre szeretnénk előre jutni, már a szabadtéri idény első erőpróbáin bele kell húzni, és meg kell győzni a hagyományos versenyek rendezőit arról, hogy Anita részvétele emeli az eseményük színvonalát. Jópontokat sikerült szerezni az isztambuli hatodik hellyel, de a „bizonyítványba” újabb jó jegyeknek kell bekerülnie. A mélypontról a fedettpályás Eb előtt sikerült elmozdulni, de a technika még nem tökéletes, mert a kidobásnál Anita keze „jobbra húz”, holott az ideális a közép és a szektor baloldalának megcélzása lenne. Volt már így, türelem kérdése, hogy ezt az akadályt mikor tudjuk kiiktatni” -hangsúlyozta Eperjesi László.

Márton Anita AFP

Kozák Luca és Halász Bence atlétaképviselője is az „aranyérmesek” között

Az isztambuli kontinensbajnokság éremtábláján a norvégok foglalták el az első helyet, megelőzve a hollandokat és a briteket, a helyezések utáni pontjaikkal ugyanakkor olasz – brit – holland sorrend alakult ki. Egy világcsúcs született (női ötpróba) és négy olyan eredmény (férfi hármasugrás, női távol, ötpróba és 4×400 méter), amelyek „teremben” a világ idei legjobbjai voltak. Harmincnégy nemzeti rekord dőlt meg, négyet pedig beállítottak, ebben a portugálok, a belgák, a dánok és az olaszok jeleskedtek a leginkább.

Az SzPress Hírszolgálat egy olyan, az EME NEWS hírlevélben közzétett rangsorra is felfigyelt, amelyiken azoknak az atléta képviselőknek (menedzsereknek) a névsora olvasható, akik az isztambuli Európa-bajnokságon aranyérmet nyert versenyzők útját egyengetik, főképpen a nemzetközi szerepléseik koordinálásával. A kétszeres „aranyérmesek” közé tartozik a svéd Daniel Wessfeldt, aki többek között Isztambul hősének és egyedüli duplázójának, a norvég Jakob Ingebrigtsennek a képviselője , amúgy meg az ezt a szereplését lemondó rúdugrófenomén svéd Armad Duplantisnak is. Az egy Eb-győztes atlétával a hírnevét erősítő képviselők egyike az a szlovák Alfons Juck, akinek a „csapatából” a görög Miltiadis Tentoglou rekordot döntve sorozatban harmadszor lett a távolugrás győztese. Ugyanennek a szakembernek a segítségére támaszkodik több magyar válogatott versenyző, így például a tavalyi müncheni Európa-bajnokságon ezüstérmes, a budapesti világbajnokságon pedig a legnagyobb reménységek közé sorolható Kozák Luca és Halász Bence is, akiket az Év Magyar Atlétáinak választottak meg.

 

 

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat