„Amerikai szál” is fellelhető Kerekes Gréta gátfutónő pályafutásának történetében, aki tavaly már a visszavonulás gondolatával foglalkozott, de visszatartották, és ennél jobbat nem is tehettek volna.

A 30 esztendős debreceni atlétanő egyéni csúcsát megjavítva jutott döntőbe a vasárnap befejeződött isztambuli fedettpályás Európa-bajnokságon, ahol bátor futással végül hetedik lett. Teljesítményére büszke lehet Ifj. Tomhauser István, a mestere, a világbajnoki bronzérmes Baji Balázs sikereinek kovácsa, de tanácsaival sokat segített Grétának Loren Seagrave, a magyar válogatott futók és a mestereik gyorsasági és állóképességi szaktanácsadója is, Az atlétika világutazó mesterembere nem az első amerikai, akinek Kerekes Gréta hálával tartozik.

Texasi balszerencse, debreceni diplomázás

„A tengerentúli tanulmányaimat ugyan Nebraskában kezdtem el, de másfél év elteltével „átigazoltam” a texasi El Paso Egyetemre, mert megálltam a fejlődésben, néha már úgy tűnt, mint ha nem előre, hanem hátrafelé futnék. Jó döntést hoztam, mert a „cowboyok földjén” újra nyeregben éreztem magamat, és visszatért az önbizalmam is. Ezt többek között Lacena Golding-Clarkenak, a három olimpián és öt világbajnokságon is rajthoz állt, sikeres atlétából lett edzőnek köszönhettem, akinek az új tanítványai közül a nigériai Tobi Amusan a tavalyi Eugene-i világbajnokságon 12.12 másodperces robogással elképesztő világrekordot állított fel a 100 méteres gátfutásban.  Texasi edzőmmel és Tobival is tartom a kapcsolatot, már várom a napot, amikor arról fognak érdeklődni, hogy milyen a budapesti világbajnokságnak otthont adó Nemzeti Atlétikai Központ, amiről eddigi tudásom szerint csak a legjobbakat mondhatom el nekik” -nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Kerekes Gréta, aki azért kényszerült fél évvel a diplomaszerzés előtt megszakítani a business szakirányú amerikai tanulmányait, mert megsérült, és jobbnak látta, hogy ha magyar orvosok segítik hozzá a felépüléséhez.

Hazatérése után előbb sportszervezői oklevelet vehetett át, majd szintet lépve a Debreceni Egyetemen a sportközgazdász szakmát is kitanulta, amiről most  az a véleménye, hogy így majd számára testhezálló munkakört tölthet be, amikor lezárja a sportolói pályafutását.


Kerekes Gréta célba ér a nõi 60 méteres gátfutás elõdöntõjében az isztambuli fedett pályás atlétikai Európa-bajnokságon az Ataköy Arénában 2023. március 5-én. A magyar versenyzõ bejutott a döntõbe.
MTI/Czeglédi Zsolt

Ötödik éve Baji Balázs edzőjénél

Az amerikai edzőktől idehaza Karlik Pál vette át a váltóbotot, akivel Gréta három évig dolgozott együtt. Az újabb váltásnál került a képbe a gátfutás tanításának és a versenyzők élvonalba felfuttatásának hazai specialistája, Ifj. Tomhauser István, aki olyan kiváló versenyzőkkel büszkélkedhetett, mint például az olimpiai bronzérmes és Európa-bajnoki második Baji Balázs.

„István él-hal a gátfutásért, bárhol is jár, ott van nála a kis jegyzetfüzete, hogy minden új tapasztalatát gyorsan rögzíteni tudja. Akkor sem sértődtem meg, amikor bemelegítés közben nem az én mozgásomat, hanem az ellenfeleim előkészületeit követte a tekintetével, mert biztos voltam abban, hogy amit megtudott, azt rövidesen én is meg fogom tudni, sőt, hasznosítani is.”

A csúcstartó és tavaly Európa-bajnoki ezüstérmet nyert Kozák Lucával újra harcba szálló Kerekes Gréta tavaly újra egy amerikai edzővel találta szembe magát, aki valójában több mint egy edző, mert Loren Seagrave inkább a gyorsaság- és az állóképességfejlesztés nagytudású hivatásosa, a világ minden táján az edzők és a versenyzők tanácsadója.

 

Akarat, hit, szorgalom

„István és Loren munkájában sok hasonlóságra lehet felfigyelni. Mindketten az elemzésre, a mérésekre és az összehasonlításokra, az apró részletek kidolgozására építenek. Én tavaly minden tanácsukat igyekeztem figyelembe venni, amitől egy kicsit összezavarodtam, de aztán sikerült kirakni a mozaikot, összeállt bennem a kép és ezt az idei fedettpályás versenyeken már kamatoztatni is tudtam. Sok kudarc és csalódás után nekem az isztambuli hetedik hely sokkal többet ér, mint aminek mondják, és most már azok a „verbális tüskék” sem fájnak,  amiket az évek során belém szúrtak. Bejött az, hogy a hibát szinte mindig magamban kerestem, és arra próbáltam megoldást találni. Sportos családból származok, édesapám és a nagybátyám is a labdarúgás élvonalában szerepelt, édesanyám pedig hozzám hasonlóan atléta volt. Ők készítettek fel arra, hogy ha elakad a szekér, kapok majd hideget-meleget rendesen, ha rászolgáltam arra, ha nem. Amúgy az én szememben nem azok a sportolói nagyságok akik annak születtek, felruházva jó alkattal és kivételes tehetséggel, hanem azok, akiket inkább az akarat, a hit és a szorgalom vitt előre, majd juttatott fel a legmagasabb csúcsokra is.” -folytatta Gréta, akinek négy éve volt a mostanihoz hasonlóan jó évkezdete, amikor a birminghami fedettpályás Eb-n a döntőbe jutva az ötödik helyen végzett.

„Szeretnék válogatott lenni a budapesti világbajnokságon, mert nem tudok elképzelni nagyobb dicsőséget annál, mint amikor egy magyar atléta a honfitársai örömére és biztatásával veheti fel a versenyt a sportág legnagyobbjaival. Szeretném megjavítani a 12,95 másodperces egyéni csúcsomat is. Ugyanakkor az is fontos, hogy a legjobb öt versenyemen elért eredményeim átlaga is azt bizonyítsa, hogy ott a helyem a Nemzeti Atlétikai Központ küzdőterén. Isztambulban jeleztem az európai ellenfeleimnek, hogy újra itt vagyok közöttetek, de azért még keményen meg kell dolgozni a most következő edzőtáborokban, hogy még komolyabban vegyenek” – mondta befejezésül a 30 esztendős atlétanő.

 

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt