Németh Zsolt, a kalapácsvetésben világbajnoki harmadik helyezett és a tavalyi müncheni Európa-bajnokságon ezüstérmet nyert Halász Bence edzője szerinte kizárt, hogy az augusztus 19-én kezdődő budapesti világbajnokságon kialakuló sorrend tükörképe lesz a jelenlegi világrangsornak.

Ezért sem aggódik amiatt, hogy a 26. születésnapja előtt álló tanítványa az utolsó adatfrissítés után egyelőre csak a 17.helyen áll, méghozzá a 80.15 méteres egyéni csúcsától elmaradó 76.77 méteres dobásával.

 

Meddig tartanak ki az amerikaiak?

„Hat hónapig tartó kegyetlenül kemény felkészülésnek éppen most érünk a végére, amikor az erő növelése lassacskán kezd a háttérbe szorulni, miközben a hangsúly a dobások számára, a minőségi kivitelezésre kezd áthelyeződni. Valamivel jobb is lehetne a helyzet, de megnyugtatásul elmondanám, hogy igazából csak most kezdődik a tánc. Amiből néhány jól, vagy inkább túlságosan is jól kezdő dobó ki fog pörögni, helyüket pedig azok fogják átvenni, akiknek az a célja és az álma, hogy a budapesti világbajnokságon kerüljenek csúcsformába. Kíváncsi vagyok arra, hogy mit tudnak kitalálni és miként fognak kitartani augusztusig azok az amerikai és kanadai kalapácsvetők, akik élükön a világrangsorban a második helyen álló Rudy Winklerrel már májusban és júniusban is tűzijátékot tartottak, pedig Európából hazatérve csak most következik a nemzeti bajnokságuk és a világbajnoki válogatóversenyük” -nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Németh Zsolt, a szombathelyi dobóműhely vezetője.

A szakember szerint már csak azért sem lehet a legjobb eredményeket sorba állító jelenlegi listára hagyatkozni, mert az első tíz között szereplő orosz Pronkin és Lukjanov, valamint a fehérorosz Szimanovics a szankciók miatt legfeljebb csak a nézője lehet a világ legjobbjai budapesti versengésének.

„Fogadást is kötnék arra, hogy az ötszörös világbajnoki aranyérmes lengyel Pawel Fajdek és Elvind Henriksen, a norvégok olimpiai ezüstérmese még kivár, de hamarosan a gázpedálra lép, és a világbajnokságon nagyokat fognak dobni. Abban nem vagyok biztos, hogy Fajdek sorozatban hatodszor sem talál legyőzőre, de hogy versenyben lesz az első helyért, azt nem vonnám kétségbe.”

A tavaly extramotivált atléta benyomását keltő Halász Bence 2022-ben került be a nyolcvan méteresek elit klubjába, de a Eugene-i világbajnokságon ezzel sem tudott dobogós helyet szerezni. Ha ez csalódást jelentett a számára, a kárpótlásra nem kellett sokáig várni, amivel a nem sokkal később Münchenben megrendezett Európa-bajnokságon, az eső áztatta döntőben kivívott második helye ajándékozta meg.

 

Az ördögtől sem fél, a lelkét is ki fogja tenni

„Régóta húzzuk együtt az igát Bencével, jóban és rosszban is mindig együtt voltunk, úgy ismerem, mint a tenyeremet” -folytatta Németh Zsolt, akire azért is felnézhetnek a versenyzői, mert az 1999-es sevillai világbajnokságon – pályafutása csúcsán – ezüstérmet nyert a kalapácsvetés döntőjében. – Bencét idézem, aki gyakran hangoztatja a parasztgyermeki mivoltát, a gyökereit és azt a kemény munkát, amitől az édesapjának segítve sohasem riadt vissza. Nem fél ő senkitől, még az ördögtől sem, amikor elérkezik majd a bizonyítás órája, a lelkét is ki fogja tenni azért, hogy a sok-sok munkának meglegyen az eredménye, és persze a szurkolóknak se okozzon csalódást. Örülök, meg nem is annak, hogy éremszerzésre esélyes dobóként emlegetik, pedig sokszor elmondtam, hogy a jelenlegi mezőnyben már az első hat közé jutás is dicsőséget – jelenthet, igaz, kimondva-kimondatlanul közös álmunk egy dobogós helyezés elérése” -hangsúlyozta a szakember.

 

Ehhez még annyit, hogy a világbajnokság rajtjáig Bence várhatóan már csak magyarországi versenyeken áll dobókörbe, elsőként a most következő hétvégén az országos bajnokságon, amit már hatszor sikerült megnyernie, augusztus 18-án a hagyományosan Székesfehérváron megrendezésre kerülő Gyulai István Memorial nemzetközi versenyen, majd a Magyar Szuperliga sorozat szombathelyi állomásán, amely egyben a megemlékezés napja is, Németh Pál életműve előtt tisztelegve.

 

 Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat