Tizenegy napig tüdőgyulladással az ágyat nyomta, 6 kilót fogyott, most a szülői házban gyűjt erőt a Vb-bronzérmes Halász Bence

Felemelő érzés volt számára a négyszeres olimpiai bajnok Darnyi Tamás gratulációját fogadni

 

Világbajnoki sikerét követően az elsők között az úszólegenda Darnyi Tamás gratulált személyesen a kalapácsvető Halász Bencének, aki a 2019-es dohai helyezését megismételve ezúttal hazai pályán vehetett át bronzérmet. A 26 esztendős dobóatléta számára felemelő érzés volt találkozni a nála 30 évvel idősebb négyszeres olimpiai bajnokkal, amire még csak ráerősített, hogy a hozzájuk csatlakozó harmadik prominenst ő mutathatta a magyar sport egyik legsikeresebb alakjának. A külföldi híresség Lord Sebastian Coe , a Nemzetközi Atlétikai Szövetség Budapesten újjáválasztott elnöke volt, Moszkva és Los Angeles középtávfutó aranyérmese, így hát Darnyihoz hasonlóan az olimpiai bajnokok díszes társaságának tagja.

 

A tükörbe nézve nem ismert magára

Az ünneplést és a médiaszereplések sokaságát, valamint a Szuper Ligadöntőt és a csapatbajnoki versengést a teljes nyugalomnak, a feltöltődés heteinek kellett volna követnie, ám a magyar atlétaválogatott húzóemberének ebből a megérdemelt jóból szinte semmi sem jutott.

 

„Tüdőgyulladással estem az ágynak, hol vacogtam, hol kivert a víz, piszok rosszul voltam, napról-napra egyre gyengébbnek és elesettebbnek éreztem magamat, és ez így ment tizenegy hosszú napon át. Hat kilót fogytam, amikor a tükörbe néztem, nem ismertem magamra, olyan pocsékul festettem. Nem tartom kizártnak, hogy közben COVID-dal is megfertőződtem, de nem fantáziálok, inkább örülök annak, hogy módjával már terhelni tudom magamt, mondjuk úgy, hogy inkább edzegetni” – számolt be az elmúlt hetek nehéz napjairól az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó hétszeres magyar bajnok kalapácsvető, aki ezekben napokban – kicsit még mindig köhögve – Jánoshalmán, a szülői házban igyekszik erőt gyűjteni az egyre nagyobb terhelésű edzések elvégzéséhez.

Világbajnoki szereplését értékelve ezúttal is annak a véleményének adott hangot, hogy Budapesten, a soha nem tapasztalt biztatásnak köszönhetően pályafutása eddigi legjobb versenyét produkálta, de az elől sem zárkózott el, hogy minősítse az újabb lengyel-magyar odavissza óváscsata nem éppen szívderítő eseményeit.

 

 

Nem a lengyel dobók balhéztak

„Azt mindenképpen el kell mondanom, hogy nem a lengyel srácok, az ötszörös világbajnok Fajdek és az olimpiai címvédő Nowicki balhéztak, tehát ők lettek volna a bajkeverők, hanem a szövetségi stábjuknak azok tagjai, akik ezúttal is azt akarták a saját videófelvételeikkel mindenáron bebizonyítani, hogy egyik vagy másik kísérletem érvénytelen. Szerintem túltolták a dolgot, de inkább lépjünk tovább, remélem ők is úgy gondolják, hogy végül is igazságos sorrend alakult ki.”

 

A Nemzeti Atlétikai Központ minden igényt kielégítő arénájában nem kis meglepetésre a még csak 21 éves, a dobókörben szélsebesen forgó kanadai Ethan Katzberg lett a kalapácsvetés győztese, tekintélyt parancsoló 81.25 méteres egyéni csúccsal, Nowiczki  23 centiméterrel lemaradva az ezüstérmes, Halász a legjobbját 10 centivel megközelítve a harmadik, Fajdek pedig kereken 80 méterrel ezúttal csak a negyedik.

 

„Az elmúlt négy esztendőnek számomra az a tapasztalata, hogy miközben egymást követik a dobogós helyezéseim, az egyéni csúcsom megjavításával nehezebben boldogulok – folytatta Halász, példával is szolgálva. –Dacára annak, hogy már 2018-ban 79.50-nél tartottam, a 80 méter fölé csak 2022-ben jutottam, furcsa, de éppen akkor, amikor a Eugene-i világbajnokságon az ötödik hellyel kellett beérnem. Úgy érzem, hogy jóval   több van bennem a 80.92 méteres egyéni csúcsomnál, ezért merem már most kimondani, hogy mire készülök a jövő évi Európa-bajnokságon, majd a párizsi olimpián. Kétszer egymásután éremszerzésre, de hogy azok milyen színűek lesznek, az csak ott, a két nagy versenyen fog kiderülni” – hangsúlyozta a szombathelyi DOBÓ SE büszkesége.

 

Szalay Péter

SzPress