Rodler Endre főorvos gondoskodhat arról, hogy Pars Krisztiánnak ne kelljen tovább strandpapucsban járnia

 

Dr. Rodler Endre ortopéd sebész főorvos, a boka- és lábbetegeségek hazai szaktekintélye gondoskodhat arról, hogy a hetek óta strandpapucsban járó Pars Krisztián újra cipőt húzhasson a lábára, majd a novemberre betervezett privátműtétét követően megpróbálhasson edzésbe állni. A londoni olimpiai bajnok kalapácsvetőt, a kétszeres világbajnoki második helyezettet, két Európa-bajnokság győztesét az sem tántorítja el inkább álomnak, mint tervnek nevezhető szándékától, hogy minden idők legsikeresebb magyar atlétájaként már a 41. életévét is betöltötte, az idei szezonjára pedig még egy elégséges osztályzatot sem érdemelt ki.

Az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó kalapácsvető most azért fut köröket, hogy a műtét költségét ne neki kelljen előteremtenie, amiben reményei szerint a klubja, a szövetség, végső esetben a Magyar Olimpiai Bizottság lehet a segítségére. Sürgeti az idő, ezért nem érte be a kórházi megoldással, mert véleménye szerint a várakozási idő úgy túl sokáig tartott volna.

 

Nagy semmi volt az idei éve

 

„Amit idén produkáltam, arra magam is csak azt mondhatom, hogy egy nagy semmi volt, de hogyan is lehetett volna elfogadható olyan deformálódott fájós talppal, ami a dobókörben a második forgás után már terhelhetetlenné vált. Mesélhetnék történeteket, megbánthatnék orvosokat, de mit érnék vele, amikor most az a legfontosabb, hogy Rodler Endre főorvos úr személyében olyan specialistára akadtam, aki azonnal rátalált a bajok okára, így azt is tudja, hogy miként tud segíteni rajtam” – hangsúlyozta Pars, aki a szerénynek sem nevezhető  70.91 méteres legjobb dobásával az idei világranglistán még az első száz helyezett közé sem fért be.

 

A budapesti világbajnokságot Pars 2023-as teljesítményét 11 méterrel felülmúlva a rajt előtt nem favoritnak, hanem inkább sötét lónak tartott kanadai Ethan Katzberg nyerte, aki éppen húsz évvel fiatalabb a magyar dobóveteránnál, másszóval nem a múlt, hanem a jövő embere.

 

Anyuka, Apuka és a szemük fénye  Családi Fotó

Anyuka, Apuka és a szemük fénye Családi Fotó

A párizsi olimpiát emlegeti

 

„Nagyon benézném az esélyeimet és a lehetőségeimet, ha azt hajtogatnám, hogy 2024-ben újra ott leszek a 80 méteresek társaságában, mert ez egy teljesen irreális célkitűzés lenne, azt viszont merem állítani, hogy a remélhetően sikeres talpműtét után akár a párizsi olimpia felé út is megnyílhat előttem. Először is a jövő évi téli bajnokságot céloznám meg, ahol a 72-73 eredményem az igazolná, hogy nem dolgoztam hiába, a szabadtéri idényben ennél méterekkel többre is képes lehetek. Már pedig 75-76 méterrel a 12-es döntőbe is be lehet jutni, és ennél szebb nem is lehetne az ötödik olimpiám.”

 

Ehhez biztos talaj, megelőlegezett, vagy inkább megerősített bizalomra lenne szüksége, de a dolgok jelenlegi állása szerint a Parstól eredményekben nagyon sokat kapó, de neki igen sokat is adó DOBÓ SE nem tervezi új szerződés megkötését a klub egykori frontemberével, akitől ezt a szerepet házon belül és kívül, tehát a nemzetközi porondon is az egyre jobb Halász Bence vette át.

 

 

A dicsőség mulandó

 

„Ilyenkor már nem számít az, hogy tizenkét magyar bajnokságot nyertem meg, olimpián, ifjúsági világbajnokságon, U23-as és junior Európa-bajnokságon vehettem át aranyérmet, mert mint minden, az én dicsőségem is mulandó. Miközben a műtétre várok, azon is törni kell a fejemet, hogy ha muszáj, melyik klub ajtaján kopogtathatok, hol kaphatok legalább egy évre szóló szerződést. Mi tagadás az is megfordult már a fejemben, hogy mi lesz akkor, ha a sikeres talpműtét, pályafutásom alatt immár a tizenkettedik kisebb-nagyobb operációm után sem leszek annyira terhelhető, hogy az edzéseknek valójában legyen értelme. Ennél nincs fogósabb kérdés, hiszen már nem csak önmagamra kell gondolnom, hanem a feleségemmel, Boglárkával együtt a közös jövőnkre, így Nolenre, a háromhónapos kisfiúnkra is” -mondta befejezésül a válaszút előtt álló Pars Krisztián.

 

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Fotó: Családi album, AFP