Tavaly, amikor Kozák Luca a müncheni Európa-bajnokságon országos csúcsot javítva, majd azt beállítva ezüstérmes lett a 100 méteres gátfutásban, ígéretet kapott Suba Lászlótól, az edzőjétől, hogy sikereinek kovácsa egészen addig kitart mellette, amíg az atlétanő pályafutása tartja a helyét a világ élvonalában.

Egyezségükhöz tartják is magukat, sőt, most már annak lehetőségét sem zárják ki, hogy 2028-ig sem engedik el egymást kezét. Van mire büszkék lenniük, de bármennyire is sikeres debreceni párost alkotnak, a jövőben a csalódásaikat is feledtetni szeretnék.

 

Döntők a célkeresztben

„Jövőre három nagy cél megvalósítására készülünk – nyilatkozta az SzPress Hírszolgálatnak Suba László. – Első úticélunk Glasgow, ahol fedettpályán és világbajnoki mezőnyben szeretnénk feledtetni a 2019-es Európa-bajnokságon történteket. A döntőbe jutás akkor sem okozott gondot, annál inkább a bokasérülése, ami miatt vissza kellett lépnie. Kellemesebb emlék számunkra a 2022-es müncheni Eb, ahol tényleg minden klappolt, két csodálatos futás után sikerült megszerezni a második helyet, amelynek a megismétlése jövőre, a római kontinensbajnokságon különleges fegyverténynek számítana. Vágyunk az olimpiai sikerre, főleg azok után, hogy Luca a 2021-es tokiói ötkarikás versenyek elődöntőjében, karnyújtásnyira a legszebb álmának megvalósításától egyensúlyát veszítve elesett, és nem is tudta folytatni a versenyt. Glasgow-Róma-Párizs, nevezhetnénk ezt a három erőpróbát a mi „Grand Slam” sorozatunknak is, amiből a lehető legtöbbet szeretnénk kihozni, nem tagadom, döntőket és igen jó időket.”

 

Elismeri a hibáját

Kozák Luca és Suba László immár a tizennegyedik éve dolgoznak együtt, ami az időtartamot illetően ritkaságszámba megy a magyar atlétika berkeiben.

„Nem a nagy szavak emberei vagyunk, de ami ennél is fontosabb, nálunk az őszinteség mindennek az alapja, ahogy az is, hogy nem csak együtt nevetünk, hanem sírunk is, az egymásra mutogatás soha nem volt jellemző ránk -folytatta Kozák mestere, aki testnevelőtanárként keresi a kenyerét Debrecenben, annak elvárásainak megfelelve – mondhatni egyensúlyozva – látta és látja el az edzői feladatait. –  Mindig is arra törekedtem, hogy ugyanolyan odaadással végezzem a munkámat, ahogy azt Luca is tette, ha hibáztam, nem magyarázkodtam, hanem igyekeztem azt mielőbb kijavítani. Sokáig azt hittem, hogy egyedül is meg tudok tenni mindent azért, hogy a legkiválóbb versenyzőm egyre csak magasabbra és magasabbra jusson, de ennek nem így kellett volna lennie. El kell ismernem, hogy már jóval korábban erős szakmai csapatra lett volna szükség, ami mára érett össze. Erőnléti edzőként a fiam segít be, gyógytornászként a menyem, mind ketten értékes munkát végeznek, és az is előnyös, hogy minden a családon belül maradt.”

 

Nem zárkózna el a gyermekvállalástól

Magyarázatra szorul még, hogy a kifejezetten nehéz, és talán vízválasztónak is bizonyuló 2024-es versenyévad után miért tervezik meghosszabbítani az együttműködésüket, ráadásul nem egy vagy két, hanem akár öt évvel is, vajon mi motiválja a legjobb magyar gátfutónőt?

 

Annyit már most kimondhatok, hogy a 2025-ös világbajnokságig a visszavonulás gondolata egészen biztosan nem fog felmerülni, de már az is többször szóba került, hogy azt követően Luca nem zárkózna el a gyermekvállalástól. Távlati eshetőségként az is felmerülhet, hogy már gyakorló kismamaként célozza meg a 2028-as Los Angeles-i olimpiát. Az ő döntéséhez igazodva tervezem majd a jövőmet, ha szüksége lesz rám, számíthat a segítségemre” – mondta befejezésül a debreceni atlétaedző.

 

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat