Nem teljesült be a tokiói nyári játékok legsikeresebb magyar férfiatlétájának amerikai vágyálma, Szűcs Valdó ismét idehaza próbálja a lehető legtöbbet kihozni pályafutása újabb olimpiai évéből. Döntésében az is közre játszott, hogy tavaly visszautasították a beutazási kérelmét az Egyesült Államokba, ezért jött utána a tengerentúlról Amber, az amerikai felesége.

 

Nem bízott eléggé magában

A tokiói olimpia után a 110 gátas Szücsöt választották meg az Év Magyar Atlétájának, amihez igazságtalanság lett volna fanyalogva hozzátenni, hogy milyen az a válogatott, aminek a legjobbja még a döntőbe se képes bejutni. Ilyen megjegyzéseket csak azok tettek, akikben nem tudatosult, hogy a zalaegerszegi atléta szabad szemmel megállapíthatatlan, de csúcstechnikai eszközökkel is nehezen kimutatható nyolc századmásodpernyi különbséggel maradt le az olimpiai döntőről.

 

„Világversenyen azzal magyarázni a bizonyítványt, hogy igazából csak megmérettetni szerettem volna magamat és kifigyelni a legjobbak tudományát, szerintem elfogadhatatlan mentegetőzés.  Aki bekerül az olimpiai csapatba, az rangos nemzetközi versenyeken évekig pallérozódhatott, ott kellett rutint szereznie, és megfizetnie a tanulópénzt.  Igazából a 13. helyem ellenére én is megfizettem azt, mert kishitű voltam, nem bíztam eléggé magamban.  A világranglista 29. helyezettjeként utaztam ki, akár sikerülhetett is volna a döntőbe jutás bravúrja. De a sportban sincs olyan, hogy volna, az elért eredményeket utólag nem lehet megmásítani. Bevallom, az elődöntő után teljesen magam alatt voltam” – ismerte el az SzPress Hírszolgálatnak nyilatkozó sportoló.

 

Magára volt utalva

„Tokióban magamra voltam utalva, ezt az évek során ugyan megszoktam, de az olimpián szüksége van az embernek az edzőjére. Suba László, Kozák Luca debreceni edzője felajánlotta a segítségét, amit ezúttal is köszönök neki, de én azt szerettem volna, ha az Indiában dolgozó angol edzőm velem tarthat Japánba. Ő talán „belökött” volna a döntőbe, de erre a COVID időszakában a sok korlátozás miatt még esély sem volt. James Hillier mestere annak, hogy miként kell a csúcsformát kialakítani, tulajdonképpen neki köszönhettem a 13. helyezésemet.” – szögezte le Szűcs Valdó.

 

Amerikában néhány hónapig az olimpiai ezüstérmes és háromszoros világbajnok (utoljára tavaly Budapesten) Grant Holloway csapatával is együtt edzhetett, ráadásul a magas gátak amerikai nagyságához olyan közel került, hogy 2022-ben vele és barátaival együtt tölthette el a karácsonyi ünnepeket.

Három egymás utáni combhajlító izomsérülése viszont alaposan megviselte, ezekből arra következtetett, hogy nem feltétlenül az amerikai gátasok és sprinterek edzésmódszereit kellett volna átvennie, viszont az ottani rehabilitációs módszerek, az azonnali orvosi segítségadás mesterfogásai lenyűgözték.

 

 

Nem engedték vissza Amerikába

„Amerikában álmaimnak csak egy része valósult meg. Ráadásul tavaly visszautasították a beutazási kérelmemet, így nem tudtam visszatérni, annak ellenére sem, hogy amerikai családom van. Természetesen ez is megviselt, de azt is nehéz volt feldolgozni, hogy a tavalyi évemet a fedett pályás bajnokságon azonnal sérüléssel kezdtem, és a szabadtéri szezonban sem volt értékelhető, önmagamtól elvárt eredményem. Nagyon sokat küzdöttem, hogy a sérülésem meggyógyuljon, rengeteg pénz, idő, energia kellett hozzá. Szomorú tapasztalatom, hogy az eltelt egy év alatt itthon gyakorlatilag elfelejtették, hogy én is magyar atléta vagyok. A mellettem még mindig kitartó debreceni klubomtól kapom a fizetésem, akik bíznak benne, hogy végre ki tudom hozni magamból a maximumot, végre lesz egy sikeres versenyszezonom. Javulónak érzem az állóképességemet, a technikám csiszolgatásában pedig most is részt vesz James Hillier.”

„Amber az operatőröm, ő készít az edzéseken mobiltelefonos videókat rólam, ezeket a fájlokat „lövöm át” Indiába, ahol James elemezi a mozgásomat. Tavaly ellátogatott a budapesti világbajnokságra, el volt ragadtatva a látottaktól, én pedig ezt az alkalmat megragadva kértem tőle, hogy az olimpia évében konzultánsként segítse a felkészülésemet.  Mivel Zalaegerszegen éltem eddig, ott készülök Kámán Ferenc volt edzőm segítségével. Érdekes az élet, eljöttem Zalaegerszegről, megjártam Amerikát, debreceni atléta vagyok, de most mégis a régi mesterem segíti az edzéseimet. A zalaegerszegi futófolyosón jók a körülmények, a versenyeken szokásos 10 helyett akár 12 gátat is fel tudok állítani, így igazán hatásosak az erőnlétivel kombinált technikai edzéseim. Az XXL fitnesz klubban jóbarátként nem kell bérletet vásárolnom, bármikor mehetek oda erősíteni, vagy regenerálódni. Ennek ellenére sokat költök magamra, rendszeresen pszichológushoz járok, a regenerációs ellátás sem olcsó mulatság” – mondta befejezésül a január 27-én Pozsonyban visszatérésre készülő Szücs Valdó, akinek az az angol John Regis a menedzsere, aki a 35 évvel ezelőtti budapesti fedettpályás világbajnokságon az aranyérmesek egyike volt.

Ha minden jól megy, a 60 méteren 7.56, 110-en pedig 13.38 másodperces egyéni csúccsal büszkélkedő gátfutó szeretne ott lenni a Glasgow-i fedettpályás világbajnokságon, majd a római Európa-bajnokságon és a párizsi olimpián is.

Szalay Péter

SzPress Hírszolgálat

Fotók: Szücs Valdó, AFP