Kipchoge megdöntötte saját világcsúcsát

2022.09.27|

A vasárnap rendezett Berlin Marathonon saját rekordját megdöntve, 2:01:09 órára javította a klasszikus szám világcsúcsát a kétszeres olimpiai bajnok kenyai Eliud Kipchoge.

A 37 esztendős világsztár 2018-ban éppen ezen a versenyen állította fel 2:01:39 órás világcsúcsát, amelyből most további fél percet faragott.

Eliud Kipchoge nem csupán a jelenkor, hanem minden idők egyik legjobb, ha nem a legjobb maratonistája. A kenyai klasszis eddig 17 versenyt futott a klasszikus 42,195 kilométeres távon, és ezek közül 15-öt megnyert, köztük a 2016-os és 2021-es olimpiai viadalt. Immáron négy berlini diadala mellett Londonban négyszer győzött, de nyert már Chicagóban és Tokióban is. Mindezek felett nem csupán a hivatalos világrekord birtokosa, hanem az abszolút csúcsé is, ő ugyanis az egyedüli, aki képes volt két órán belül lefutni a távot: 2019-ben Bécsben – nem hivatalos, szinte laboratóriumi körülmények között, iramfutók közreműködésével – 1:59:40 órával ért célba.

 

MTI

Malaika Mihambo marad Németországban

2022.09.21|

Bár Malaika Mihambo, a női távolugrás olimpiai- és világbajnoka korábban úgy tervezte, hogy az Egyesült Államokba költözik és Carl Lewis – szel készül a továbbiakban, most bejelentette, hogy lemond erről tervéről és inkább Németországban marad jelenlegi edzőjével, Ulli Knapp-pal – tájékoztat a dpa. “Németországban akarok maradni, és nem megyek többé Carl Lewishoz az Egyesült Államokba, mert Ulli Knapp személyében olyan edzőt találtam, akiben megbízom. Nála mindig az első helyen állok, mint ember, és nem csak mint sportoló. Ezt nem akarom elcserélni valamire, amit nem tudok előre megjósolni” – mondta a német sportoló.

 

NOB: talán van visszaút az orosz sportolóknak

2022.09.21|

Susanne Lyons, az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságának elnöke szerint a NOB kezd enyhíteni az orosz és fehérorosz sportolók felfüggesztését javasló álláspontján – tájékoztat a Reuters. “Tudjuk, hogy a NOB el kezdett gondolkodni azon, hogy van-e visszaút az orosz sportolók számára, visszatérhetnek-e a nemzetközi versenyekhez, – de hogy erre hogyan és mikor kerülhet sor, még kérdéses – mondta. Gennagyij Gabrilyan, a magasugró olimpiai bajnok Marija Lasitskene edzője is optimista: úgy véli a 2024 párizsi olimpiáig megoldódik ez a probléma. “Számunka most Párizs a remény jelzőfénye – teljes erővel erre koncentrálunk. Természetesen egyelőre csak reménykedhetünk, ennek megfelelően úgy bánunk vele, mint egy kristályvázával – nagyon óvatosan” – monda az edző.

 

Elhunyt Brian Hewson, az 1958-as Európa-bajnok

2022.09.21|

89 éves korában elhunyt Brian Hewson angol középtávfutó, aki az 1958-as Európa-bajnokságon aranyérmet szerzett (3:41.9), és egyike volt az első atlétáknak, akik négy perc alatti mérföldet futottak: 1955-ben 3:59,8 perces időt ért el. Európa-bajnoki címe mellett Hewson a Nemzetközösségi Játékokon két ezüstérmet is szerzett 880 yardon, 1954-ben és 1958-ban, és ötödik volt 1500 méteren a melbourne-i olimpián.

 

Ünnepség Dana és Emil Zatopek tiszteletére

2022.09.17|

Szeptember 19-én, hétfőn lesz pontosan 100 éve, hogy a legendás Dana és Emil Zatopek megszületett. (Érdekes módon nemcsak egy napon, hanem egy évben is – 1922 – ben születtek.) A Cseh Atlétikai Szövetség ezt a különleges napot a “Úgy sportolj, mint Zatopek” projekt keretében ünnepli. Az ország mintegy 100 stadionjában lesznek versenyek, amelyeken várhatóan több tízezren vesznek részt. Az első esemény Houstkában lesz, ahol Zatopek 1951-ben az egy órás világcsúcsát érte el, míg Nehvizdyben Dana tiszteletére különleges gerelyhajító versenyt rendeznek.

 

Paulino a világcsúcsra hajt

2022.09.17|

A kétszeres olimpiai ezüstérmes dominikai Marileidy Paulino (Tokió: 400 m és 4×400 m-es vegyesváltó) edzője, Yaseen Pérez megerősítette, hogy abban reménykednek, hogy a futónő a következő szezonban megcélozhatja a régóta fennálló 400 m-es világcsúcsot. “Mindkettőnknek ez az álma, ezét fogunk a jövőben tovább dolgozni. Ez egy kemény dolog, de eddig is minden nehéz volt, és biztos vagyok benne, hogy elindultunk a világcsúcs felé vezető úton” – mondta Pérez.

 

Load More Posts